Pijani vozači u Moldaviji za kaznu rade u mrtvačnici

U Moldaviji imaju veliki problem sa vozačima koji voze pod uticajem alkohola. Odlučili su da ovom problemu stanu na kraj na najradikalniji način.

Vlasti nude izlaz vozačima kojima je oduzeta dozvola zbog vožnje pod uticajem alkohola - mogu dobiti dozvolu nazad ako uplate oko 200 evra (prosječna plata u Moldaviji je oko 270 evra) i time "kupe ulaznicu" za poseban korektivni program.

Naime, oni u bolnicima moraju da pomažu žrtvama saobraćajnih nesreća, a kad im pomoć nije potrebna, a to je često, prosljeđuju ih na drugo odjeljenje. Tada moraju da pomažu u mrtvačnici, radeći sve poslove koji se tamo inače rade (asistiraju u autopsijama, prenose leševe…).

Program je počeo u glavnom gradu Kišinjevu 2019. godine sa šestoro vozača koji su kažnjeni zbog vožnje pod uticajem alkohola. Jedan je odustao nekoliko minuta nakon što je počeo da radi u mrtvačnici, a drugi je izjavio:

- Ovo mi je najteža pouka u životu. Gotovo je sa alkoholom, nikad više neću piti, ni jednu kap. Ne želim da se ovdje vratim. -

Ni to nije sve - kad završe sa programom, ovi nesrećnici moraju da ponovo polažu vozački ispit.

Sada su u Moldaviji objavili da ovaj program ima odlične rezultate. Od 2019. godine prošlo ga je čak 600 vozača, a nakon toga su zabilježili samo jednog "ponovljača". Dakle, samo jedan od vozača koji su prošli kroz program vratio se starim navikama vožnjeu alkoholisanom stanju, od njih šest stotina.

nezavisne.com