Obilježeno 20 godina od smrti generala Talića

U Piskavici kod Banje Luke obilježeno je 20 godina od smrti komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnika Momira Talića.

Na grob generala Talića položeno je cvijeće, nakon čega je služen pomen.

Obilježavanju su prisustvovali članovi porodice, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka Vlado Đajić, predstavnici Banje Luke, Prijedora i drugih lokalnih zajednica koje su bile u zoni odgovornosti Prvog krajiškog korpusa, komandanti ratnih jedinica, borci i starješine Vojske Republike Srpske.

Prema riječima penzionisanog general-potpukovnika Vojske Srpske Momira Zeca general Talić imao je ključnu ulogu u Vojsci Srpske i stvaranju Republike Srpske.

Ključnu ulogu je imao posebno 1992. godine, kada je stvarana Vojska Srpske, kada je učestvovao u stvaranju Krajiškog korpusa koji je bio pola Vojske Srpske i u operaciji "Koridor" - rekao je Zec.

On je ukazao i na ulogu Talića 1995. godine na zapadnokrajiškom ratištu, kada je na tom prostoru bilo šest gardijskih brigada regulne vojske Hrvatske - HVO i ojačani Sedmi i Peti korpus takozvane Armije BiH.

Sve snage su bile za zapadnokrajiškom ratištu i uspjeli smo bez obzira na toliku silu i snagu neprijatelja da sačuvamo Banju Luku, ovaj dio Krajine i Kozaru i da se stvori Republika Srpska. Da smo tad izgubili bitku mislim da bi Dejton bio sasvim drugačiji i pitanje je da li bi Srpska bila u ovakvom obliku kao što je sada. Veoma je važno čuvati kulturu sjećanja na generala Talića i druge komandante i borce u Vojsci Srpske, obilježavati značajne datume i tih ljudi i Vojske Srpske. -

Nekadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa i načelnik Generalštaba Vojske Srpske general-pukovnik Momir Talić još za života je ušao u legendu Kozare, Potkozarja, Krajine, Republike Srpske i srpskog naroda, izjavio je penzionisani general Dragomir Keserović.

Sve grandiozne pobjede koje je Prvi korpus i druge jedinice u njegovom sastavu ostvario u toku rata omogućili su da imamo čvrste granice Srpske, a Talić u tome ima nesumnjivu ulogu. Srpska je i danas opterećena problemima iz vremena Odbrambeno-otadžbinskog rata i još je u fazi ostvarivanja idela za koja se zalagao general Talić, a to su slobodu, jedinstvo, nadu i prosperitet. Nama ostaje da se i dalje borimo za ono za šta se on zalagao za života - poručio je Keserović.

Iz Organizacije starješina istakli su da se obilježavanje organizuje u okviru jednog od strategijskih ciljeva i zadataka - njegovanja patriotizma, rodoljublja i slobodarskih tradicija srpskog naroda i Vojske Republike Srpske, sa težištem na očuvanje lika i djela, časti i ugleda srpskog oficira i vojnika.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnik Momir Talić preminuo je 28. maja 2003. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je general Momir Talić nesumnjivo jedan od najzaslužnijih za postojanje Republike Srpske i da je dao značajan pečat oslobodilačkoj borbi srpskog naroda u vrijeme Otadžbinskog rata.

Dodik je rekao novinarima u Piskavici kod Banje Luke, gdje je obilježeno 20 godina od smrti nekadašnjeg komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Glavnog štaba VRS, da general Talić nije oklijevao i da je uspješno vodio svoju vojsku.

Predsjednik Srpske je ukazao da su zapadnjaci pokušali da osude generala Talića, ali da nisu imali razloga, tako da je sve što su pokušali bilo samo atak na čovjeka.

Dvadeset godina je prošlo od smrti važnog čovjeka našeg naroda, koji se borio za slobodu, nikada nije popustio i bilo mu je jasno poznato na koji način tu borbu treba da vodi. Zato se ovdje trebamo okupiti - naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je generalu danas podnio raport u smislu stanja Republike Srpske.

Rekao sam da je ona tu, da je slobodna, da je u istim okvirima, da isti atakuju, ali da mi branimo našu slobodu - istakao je Dodik.

Podnoseći "raport" generalu Taliću, Dodik je u obraćanju prisutnim rekao da nema slobode za srpski narod bez države, kao i da je odluka o ukidanju VRS bila duboko pogrešna, donesena u uslovima ogromnih pritisaka i prijetnjom da će biti sklonjena Republika Srpska ako se to ne uradi.

VRS je časna vojska i ja se kao predsjednik Republike Srpske ni danas ne osjećam manje u ulozi kamandanta vojske kako to Ustav govori, kao što je bilo i ranije - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska stoji dobro bez obzira na napade i da neće propasti, kao i da za to ima garancije i Rusije.

Prema njegovim riječima, Srpska nije ni sama ni usamljena, a narod se mora hrabriti i osloboditi straha od stranaca.

Generale, Srpska je ovdje u svoj svojoj veličini i svemu onome za šta smo se zajedno borili. U Republici živi slobodan narod. Srpska je izdržala odgromne pritiske i danas to isto proživljava, ali je odlučna jer je ovaj narod voli i dao je za nju sve najbolje što ima i daje i danas. Bez Srpske, generale, nema srpskog naroda ovdje, nema ni tvoje Piskavice, ni mojeg Lijevče polja - naveo je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska danas nema vojsku, ali da ima časne pripadnike Oružanih snaga BiH koji baštine tradiciju i dobri su nasljednici VRS.

Dodik je rekao da je neopravdano što je general Talić odveden u Hagu, a kad je obolio pustili su ga zato što protiv njega nisu imali ništa.

Učinićemo sve da sjećanje na tebe i našu borbu ostane trajno - naglasio je Dodik.

nezavisne.com

Tagovi: