Milionske ugovore podijelili pregovaračkim postupkom

 „Vode Srpske“ su u toku prošle godine ugovore milionske vrijednosti dodijelile na najmanje transparentan način, pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci.  Najvrijedniji ugovor, od 3,1 milion KM, dodijeljen je “Eko Euro Timu” iz Krupe na Vrbasu u vlasništvu Dragiše Tubića koji je u rodbinskim vezama sa predsjednikom Narodne skupštine RS Mladenom Ilićem.

Konkretno, u dopisu koji je stigao na adresu portala CAPITAL, a koji potpisuju nezadovoljni radnici “Voda Srpske” i u kojem se žale na malverzacije u javnim nabavkama koje se navodno odvijaju u toj ustanovi, pobrojani su brojni ugovori koje je ova ustanova dodijelila pregovaračkim postupkom prošle godine.

Preduzeću “Eko Euro Tim” iz Krupe na Vrbasu  u avgustu prošle godine dodijeljen je ugovor težak 3,1 milion maraka sa PDV-om i to za rekonstrukciju zaštitnih vodnih objekata na teritoriji Banje Luke, Prijedora, Gradiške, Laktaša i Srpca.

Kao opravdanje zbog čega je ugovor dodijeljen pregovarački postupkom bez objave obavještenja u „Vodama Srpske“ su naveli da hitna rekonstrukcija objekata ne bi mogla biti započeta minimum 60 dana od dana objavljivanja obavještenja o nabavci na osnovu čega bi, kako kažu, bilo upitno okončanje svih aktivnosti do kraja 2022. godine .

Tvrde da su postupak pokrenuli u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

- Pregovarački postupak proveden je sa preduzećem “Eko Euro Tim” Krupa na Vrbasu, jer navedeni ponuđač posjeduje potrebno tehničko i profesionalno iskustvo u realizaciji istih ili sličnih poslova, i čija je prethodna realizacija istih ili sličnih ugovora okončana bez primjedbi - jedno je od neubjedljivih zvaničnih objašnjenja „Voda“ uz ovu javnu nabavku.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

CAPITAL.ba

Tagovi: