Direktor prnjavorske firme u pritvoru zbog poreske utaje

Direktor firme „Vedi Mani“ iz Prnjavora Srđan Cvek uhapšen je nedavno u Sloveniji i isporučen BiH, gdje mu je Sud BiH odredio pritvor zbog sumnje da je kao direktor pomenute firme počinio krivično djelo poreska utaja ili prevara, otkriva CAPITAL.

- Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Srđanu Cveku. Rješenje je doneseno 12. aprila, nakon što je Cvek uhapšen i izručen iz Slovenije u BiH - saopšteno je iz Suda BiH.

Na pitanja našeg portala iz ovog suda su naveli da se „osumnjičeni Srđan Cvek tereti da je kao direktor i odgovorno lice u pravnom licu „Vedi Mani“ d.o.o. Prnjavor počinio krivično djelo poreska utaja ili prevara iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH“.

Podsjećamo, CAPITAL je u martu prošle godine objavio tekst o malverzacijama međunarodne grupe mešetara pod nazivom „Prevaranti iz Italije izbacili na ulici više od 80 radnika u Prnjavoru“.

U tom tekstu je navedeno da su kao rezultat njihovog djelovanja, sve mašine, oprema, repromaterijal i finansijska sredstva prnjavorske firme „The Welly“ u vrijednosti od skoro 12 miliona KM na sumnjiv način završila u vlasništvu fantomske firme „Vedi Mani“, dok je više od 80 radnika ostalo bez posla.

Na naše pisanje tada je reagovao Srđan Cvek koji je preko advokata ocijenio da „nije tačno da je preduzeće Vedi Mani ostavilo radnike bez posla“, te da je „Vrhovni sud RS donio zakonitu presudu na osnovu dokaza koji su utvrđeni pred Osnovnim sudom u Prnjavoru“.

Međutim, nakon hapšenja Srđana Cveka u Sloveniji i njegovog isporučivanja u BiH, gdje mu je određen jednomjesečni pritvor, jasno je da Vrhovni sud RS svojom presudom nije okončao rad istražnih organa u vezi sa malverzacijama u Prnjavoru zbog kojih je 80 radnika završilo na ulici.

capital.ba

Tagovi: