Banjolučani na 13 automobila imaju jedno parking mjesto!

Banja Luka ima 86.000 registrovanih putničkih motornih vozila, a 6.400 parking mjesta. To ni u kom slučaju ne može biti dovoljno u odnosu na broj registrovanih vozila, kojima treba pridodati vozila kojima dolaze radnici iz okolnih gradova, na posao u Banju Luku.

Sve to prouzrokuje problem konstantnog nepropisnog parkiranja, stresa, gužvi, a nerijetko i sukoba.

Godišnje 2.000 novoregistrovanih vozila Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske, kaže za banjaluka.com da lokalna zajednica mora riješiti ovaj problem.

- Mora se nastaviti što hitnije sa što većim brojem parking prostora, da se neke dvosmjerne ulice pretvore u jednosmjerne i da se jedna saobraćajna traka označi za parking prostor. Čak i Srbija i Hrvatska su ovaj problem riješile montažno- demontažnim platformama, gdje na jednoj maloj lokaciji se napravi tri do četiri nivoa, odnosno sprata parking prostora. Lokalna zajednica mora obezbijediti dovoljan broj parking mjesta, jer treba istaći da Banja Luka svake godine ima 2.000 novoregistrovanih vozila i sa tim se treba boriti - rekao je Jaćimović.

Sem pauk službe koji “peca” automobile, iz Gradske uprave kažu da je u planu izgradnju novih parking mjesta, kao i izgradnja podzemnih i nadzemnih garaža, kako bi se riješio ovaj problem.

- Gradonačelnik Draško Stanivuković ranije je najavio izgradnju novih parking mjesta, kao i izgradnja podzemnih i nadzemnih garaža na nekoliko lokacija u centralnoj gradskoj zoni. Dodatno, potrebno je raditi na podizanju svijesti sugrađana kada je riječ o poštovanju saobraćajnih propisa -, kazali su iz Gradske uprave.

Za prva četiri mjeseca ove godine 3.099 nesavjesna vozača parkirala su vozila na mjestima na kojima je zabranjeno parkiranje, potvrdili iz Gradske uprave.

- Odluka o bezbjednosti saobraćaja na putevima Grada Banjaluka u članu 27. stav (1) propisuje sankciju za nepropisno parkiranje u iznosu od 40 KM na trotoaru, trgovima, biciklističkoj stazi, ulazu u garažu i poslovni prostor, pristupni put stambenim i drugim objektima. U periodu od januara do aprila 2023. godine izdano je 3.099 prekršajnih naloga za gore pomenute prekršaje - kazali su iz Gradske uprave.

Tagovi: